De la strategie de business la strategie de comunicare | Cronica evenimentului Creators.talks S01E04

Peste 90 de participanți s-au adunat într-un cadru informal pentru a explora cum să creezi o strategie de business și de comunicare. Evenimentul a fost o oportunitate valoroasă pentru cei dornici să descopere informații noi și să lege conexiuni. Cum s-a desfășurat evenimentul și care au fost principalele idei discutate, poți afla în acest articol.

Cea de-a patra ediție a Creators.talks a adunat la un loc peste 90 de creatori. Antreprenori, freelanceri și oameni care cochetează cu ideea de afacere s-au conectat într-un spațiu informal. Evenimentul a abordat două teme: strategia de business și strategia de comunicare.

Strategia de business. Ce este și ce ar trebui să includă?

Termenul de strategie a fost elementul cheie al serii. El este omniprezent în discursul antreprenorilor sau a celor interesați să-și deschidă un business. Totuși prezența acestui termen în vocabular nu înseamnă și prezența lui în business. Mulți se opresc la idee și se grăbesc să o pună în practică. Însă uită, fără să vrea, de importanța gândirii unei baze sănătoase pe care ideea lor să poată fi construită. 

Pornind de la acest aspect, am început discuția cu Petruța Tuliga, fondatoarea Parentool, platformă pe care a crescut-o de la 0 la 64 de mii de urmăritori pe toate canalele. Petruța este și consultant de business pentru antreprenori care vor să înceapă o afacere.

 

Petruța Țuligă: eu mă uit la strategia de business ca la construcția unei case

„Eu mă uit la strategia de business ca la construcția unei case”. Iar construcția unei case va începe cu întrebarea „De ce?” „De ce vrei să construiești o casă? Vrei o casă sau un apartament? De ce business-ul acesta și nu altul? De ce în piața asta și nu în alta?” 

Dacă răspundem acestor „de ce”-uri, ne dăm seama care este motivația noastră reală de  a construi un business și dacă este dorința noastră autentică. Așa ies la iveală misiunea, viziunea și valorile noastre personale și înțelegem cum sunt ele legate de business. Petruța susține că ele vor fi ancora care ne va ține la suprafață în momentul în care, inevitabil, ne va fi greu.

După ce am înțeles „De ce-ul” nostru personal, următorul pas este să ne alegem „parcela de pământ”. Sau în termeni de business – piața în care vrem să ne dezvoltăm afacerea.

E important să ne uităm la piață, să vedem cine mai e acolo, cine nu e, cât de mult se plătește, cât nu se plătește, e aglomerat, nu e aglomerat.” 

 

Să zicem că am ales piața, urmează să ne gândim la următorul pas din strategie și anume designul business-ului sau designul casei”. Iar aici este important să ne dăm seama care este nevoia pe care urmează să o îndeplinim.

 „Și aici vă rog, vă rog, vă rog, vă rog, intrați în profunzime, nu rămâneți la suprafață, nu vrem răspunsuri rapide”, a insistat Petruța Țuligă.

 

Pe lângă faptul că nu vrem răspunsuri rapide, nu vrem nici ca ele să fie superficiale. Petruța insistă foarte mult pe a formula întrebările corect. Așa reușim să intrăm în profunzimea nevoii. Acest lucru îl putem putem face când întrebarea este clară „și pentru o mamă, și pentru un copil de 3 ani.”

Am lămurit care sunt nevoile. E momentul să înțelegem pentru cine le satisfacem, care este factorul nostru diferențiator și de ce aleg oamenii să vină la noi. Iar când am pus bine la punct aceste aspecte, mergem să ne promovăm afacerea prin canale fezabile și viabile care ne ajută să ne întâlnim cu publicul nostru țintă.

Validarea ideii: cum validezi ideea business-ului tău?

Dacă vrei să pui bazele unui business e foarte important să-ți validezi ideea. Acesta este un proces crucial pentru a determina potențialul afacerii înainte de a investi timp și resurse considerabile în dezvoltarea ei. 

Când vorbim despre validare, e bine să avem în minte niște idei clare de la care să pornim și pe care ne dorim să îi validăm sau din contra. Asta ne ajuta să primim întrebări, răspunsuri și sfaturi utile și cât mai aplicate. Altfel riscăm să mergem într-o direcție greșită. 

Înainte de lansa aplicația Parentool, Petruța a folosit mai multe metode de validare a aplicației. Una dintre metode a fost Fake Doos prin care a măsurat concret intenția de cumpărare. 

„Faceți un landing page în care prezentați produsul, serviciul pe care voi îl aveți și simulați cumva ca și cum tu, de exemplu, poți deja să cumperi serviciul meu de consultanță, să zicem. Dar eu nu am toată partea de payments instalată în spate. Eu măsuram doar dacă tu ai dat click și ai avut intenția să-ți pui cardul”, explică Petruța Țuligă.

Pe lângă faptul că a validat mesajul, publicul țintă, prețul, a adunat 500 de oameni în waiting list. O bază de date la care s-a întors în momentul în care aplicația a intrat în faza de testare. Astfel nu doar că și-a validat ideea, ci a și câștigat sute de contacte.

Business-ul ar trebui să pornească de la nevoia publicului tău țintă

Petruța susține că trebuie să aduci foarte aproape de obsesie cunoașterea nevoilor publicului țintă. Iar pentru asta recomandă curiozitatea, un instrument pe care îl avem cu toții la îndemână.

”E un instrument foarte simplu, gratuit, disponibil pentru toată lumea și anume, curiozitatea. Să fiți curioși, să-i cunoașteți pe oamenii pe care voi vreți să-i serviți, să nu-i vedeți doar ca pe niște instrumente de făcut bani.”

Cum să nu rămâi blocat din cauza unui buget mic de marketing?

Un aspect important despre care s-a discutat în cadrul evenimentului a fost cum investești primii bani. Dar și cum să calculezi un buget de marketing la început de drum.

În momentul în care vrem să investim, primul lucru pe care îl facem este să ne uităm la publicul țintă și la resursele pe care le avem în acest moment.

”Eu vă zic sincer, nici acum și nici la început nu avem resurse de marketing foarte mari. Așa că în loc să transformăm chestia asta într-un mindset de victimă am zis hai să vedem cum putem face rai din ce avem.

 

O altă metodă des întâlnită este crearea unui sistem de content evergreen. Dacă am filmat un video cu un specialist, video-ul poate fi transformat în articol de blog. Iar articolul într-o mulțime de postări pentru rețelele de socializare. „Reciclarea conținutului este o practică care te ajută să rămâi relevant pentru publicul tău cu resurse puține.”

Pentru a crește încrederea în produsul sau serviciul nostru Petruța ne recomandă să avem apariții media fie la TV, fie în presă. Mai ales că de multe ori nu costă nimic. 

Care sunt elementele esențiale într-o strategie de comunicare?

Seara a continuat cu Andreea Chiuaru, om de marketing cu o experiență de peste opt ani și co-fondatoarea Creators. Andreea a lucrat până acum cu peste 150 de business-uri pentru care a creat strategia de comunicare.

Super-puterea Andreei este să ofere claritate și structură. Așa că la întrebarea despre care sunt elementele unei strategii, Andreea a venit cu un checklist minimal pe care trebuie să îl bifeze strategia de comunicare a fiecărui business.

  • Strategie de brand
  • Strategie de business
  • Profilul avatarului de client
  • Setarea obiectivelor SMART
  • Cunoașterea resurselor 

Andreea ne-a explicat că o strategie de comunicare nu poate exista în absența unei strategii de business. Strategia de business este fundația, dacă facem o paralelă cu exemplul Petruței despre construirea unei case. Iar comunicarea în absența ei ar înseamna să „aruncăm banii pe fereastră”.

Chiar dacă bifăm strategia de business, nu este suficient. Strategia de brand este un alt element esențial pentru a putea comunica eficient.

„Strategie de business, asta e baza, e fundația, Apoi ar trebui să am strategia de brand, să înțeleg poziționarea mea, care e locul meu în piață, ce vând, pe unde sunt eu. Am nevoie de o zonă vizuală, de mesaje cheie, de o identitate a brandului,  fără asta nu se poate să vorbim de comunicare”, explică Andreea Chiuaru.

După ce am pus la punct strategia de business, și strategia de brand, avem nevoie să știm și care este avatarul nostru de client. Adică acel client ideal pe care noi îl servim. Greșeala pe care o fac multe business-uri este că uită pentru cine comunică. Și atunci mesajul lor nu mai ajunge la publicul țintă.

Am înțeles care e avatarul nostru de client! E timpul să ne setăm și obiectivele și să mergem către ele în ritmul nostru, luând în considerare resursele pe care le avem.

Poziționarea în piață când vorbim de comunicare

Definiția clasică care spune că poziționarea se referă la modul în care o afacere își definește și își comunică unicul său avantaj competitiv și locul distinct în mintea clienților săi în comparație cu alți competitori. 

Adevărat, dar incomplet. În experiența sa cu clienții, Andreea a observat că aceștia știu ce vând, în schimb cad în capcană când sunt întrebați ce nu vând.

„Atenție –  vin foarte multe revelații de aici. O să-ți dau un exemplu din zona de psihoterapi și coaching. Mulți dintre clienții mei sunt din zona asta. Și de multe ori vin și zic că o să lansez un e-book cu 10 pași ca să (completează ce vrei aici). Ei s-au declarat de la început acei specialiști care nu oferă soluții rapide. Dacă te regăsești în situația asta, atunci acesta e un semnal că tu nu ai o poziționare clară.”

 

Poziționarea înseamnă să ne știm misiunea și valorile, ne explică Andreea. Iar o acestea ar fi bine să sune și captivant pentru a ne ajuta în mod real la comunicare. Până și logo-ul ne poate ajuta la creșterea business-ului, dar mai mult decât logo-ul ne ajută teritoriu vizual despre importanța căruia, Alexandra Crăciun a vorbit la evenimentul Creators.talk S01E03

Poziționarea însă nu se oprește la claritatea despre „ce vinzi și ce nu vinzi” și la identitatea vizuală. Așa cum zicea și Petruța, într-o piață foarte mare, trebuie să știm care este factorul nostru diferențiator, și care este avatarul nostru de client.

Andreea ne atenționează că trebuie să fim atenți atunci când construim avatarul de client, pentru că în momentul în care îi conturăm profilul vom porni de la ce credem noi despre omul respectiv și am putea fi subiectivi.  

Care sunt canalele de comunicare care funcționează pentru un business în 2024?

Andreea este de părere că prima dată trebuie să te uiți în jurul tău și să îți dai sama care sunt resursele pe care le ai.

„Și când zic de resurse, eu mă refer atât la resursele pe care le ai în jur, la bugetul de marketing, la echipa pe care o ai, dar și la resursele astea de tipul ce oamenii ai în jur, pe la ce uși pot să bat.”

 

Iar resursele ne ajută să gândim cum putem comunica mai eficient cu buget mai mic. Cât despre bugetul investit în comunicare, Andreea ne sugerează că este mai mult o chestiune intuitivă și nu este un calcul în spate.

Revenind la canalele de comunicare, chiar și aici trebuie să vedem care sunt canalele cu care rezonăm și unde ne simțim confortabil și inspirați. Chiar și în condițiile în care TikTok a depășit Instagram și se apropie de Facebook acesta nu este un semn că ar trebui să comunicăm acolo, dacă nouă nu ne place să apărem în conținutul video. 

„Decât să faci niște video-uri mediocre pe TikTok, când tu ești super talentat la scris, mai bine te duci pe LinkedIn, unde oamenii încă citesc postări lungi și scrii acolo postări pentru că o să ai mai mult succes.”

 

Gânduri post eveniment

Strategia de business este esențială atunci când vrem să pornim în lumea antreprenoriatului. Deși mulți pornesc pe acest drum cu gândul că vor învăța pe parcurs ce au de făcut, se ciocnesc de necesitatea de a avea o structură și un plan. Mai mult, fără o strategie de business, nu putem vorbi despre o comunicare eficientă. 

Strategia de business și cea de comunicare sunt interdependente. Dacă prima lipsește, eforturile de comunicare vor fi în zadar. Iar dacă lipsește a doua vom avea un business care nu va ajunge la publicul nostru țintă  chiar dacă produsul și serviciul nostru au potențial.

Echipa Creators

Ne-am bucurat să avem peste 90 de oameni în sală la cel de-al patrulea eveniment Creators.talks. Informațiile au fost ușor de aplicat, iar asta nu o spunem noi, ci oamenii de la care am primit feedback.

Evenimentul n-ar fi fost la fel fără sprijinul primit de la partenerii și colaboratorii noștri:

Proiectul Creators.comm a fost fondat de Andreea Chiuaru (co-fondator și speaker al ediției) și Valentina Ciolan (co-fondator și moderator al ediției). Din echipa Creators fac parte și Nicoleta Rotaru și Iustina Ioniță (co-organizatori) și Bianca Tămaș (Specialist PR).

Cramele Recaș care au oferit premii participanților și-au dat tonul părții de networking.

L’ Eclair Magique care este alături de noi deja de câteva ediții, oferindu-ne prăjituri magice.

Editura Litera oferă premii participanților și câte o carte de citit pentru voluntarii noștri.

Atmosfera a fost surprinsă de videograful Iustin Grigoraș și de Antonia Hordighidan de la Atelierul de Portrete.

Evenimentul este găzduit de Cloudflight și a fost prezentat de Andreea Chiuaru și Valentina Ciolan, co-fondatoarele proiectului Creators.

Acest articol a fost realizat de Nicoleta Rotaru, social media & content writer freelancer.

__________________

Despre Creators.comm

Creators.comm este o comunitate de antreprenori din Cluj-Napoca. Proiectul a fost fondat cu misiunea de a crea spațiu de întâlnire fizic și conexiune pentru 3 tipuri de creatori. Creators.comm se adresează creatorilor de business (antreprenori), creatorilor de frumos (oameni care creează prin creativitatea lor) și Creatori de schimbare în comunitate (prin încurajarea colaborării și susținerea inițiativelor locale).

În prezent, Creators reprezintă o serie de evenimente lunare gratuite, găzduite de Cloudflight. Temele alese de echipa organizatorică reprezintă teme de interes pentru antreprenori, freelanceri, artiști și orice alte persoane interesante de a crea ceva din pasiune sau dorință de schimbare. Evenimentele includ atât resurse de învățare oferite de speakerii selectați de organizatori, cât și o componentă de networking interactivă la începutul și la finalul evenimentului. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole care te-ar putea interesa