Ioana Tămaș (Journales): cea mai mare satisfacție sunt mesajele de la cumpărători, mai ales în perioadele grele când îți vine să renunți | #MeetTheCreators

Ioana Tămaș a fost printre primii susținători ai proiectului Creators.comm. Cu un business, un job full-time și o familie în Timișoara, a simțit să susțină proiectul ”de la distanță” după ce în vara anului trecut a participat la o serie de workshop-uri cu Andreea care au ajutat-o să comunice mai bine. Astăzi de vorbă cu Ioana despre Journales, business-ul unde produce jurnale și plannere, provocările unui small business și relația ei cu agendele.

Citește și articolul despre cum alegem o agendă, scris în colaborare cu Journales

Cine ești tu, Ioana Tămaș, și ce fel de creator ești?

Eu sunt Ioana, soție și mamă de 2 băieți, inginer de profesie, lucrez ca și inginer in industria automotive. În timpul liber mă ocup de Journales, unde din  pasiunea mea pentru agende și journale. Am început să creez agende de planificare și alte produse de papetărie. Nu știu dacă mă pot numi neapărat un creator. Îmi place să creez agende în care să găsesc template-uri minimaliste, practice, dar care să invite și la introspecție. 

Ia-ne puțin în culisele Journales – cum a apărut ideea, care au fost cele mai mari provocări pe parcurs?

Mulți ani mi-am creat agenda anuală cu riglă și creion. Făceam asta pentru că voiam sa am și citate pe paginile agendei 🙃. Am început ușor ușor sa îmi fac acele template-uri în format digital. Le printam și le foloseam pe post de agendă. 

Deoarece mi-a plăcut foarte mult ce a ieșit m-am gândit să și vând din ele și așa am început sa creez agendele Journales.

Provocări au fost și sunt multe. Cele mai multe din provocări au la baza sindromul impostorului și perfecționismul. Dar și faptul că sunt introvertită și îmi este foarte greu să mă expun. Printre provocările care îmi vin în minte cele mai multe sunt legate de social media 🙈.

Dar cele mai mari satisfacții?

Cele mai satisfacții sunt mesajele care le primesc atunci când ajung agendele la destinatar. Și ce este foarte fain și mi s-a întâmplat de așa de multe ori este că am primit aceste mesaje de câte ori aveam o perioadă grea. Genul acele de perioade în care mă întrebam dacă direcția în care merg este cea bună.

Și o altă satisfacție mai este când îmi ajung agendele de la print. Tot timpul aștept acest moment cu mari emoții și sunt tare încântată când țin în mână pentru prima dată un nou model de agendă.

Care e cel mai fain feedback pe care l-ai primit de-a lungul timpului cu privire la agendele pe care le creezi?

Hm, greu de ales, am primit așa multe mesaje faine de când am început sa creez agendele. 

Unul din mesaje care mi-a rămas întipărit în minte este acela când cineva mi-a scris că agenda a devenit cea mai bună prietenă a ei. Sau un alt mesaj, de fapt telefon, în care destinatarul a fost așa de surprins de cum sunt agendele structurate încât a vrut să mă sune și să vorbească cu mine și să îmi mulțumească că m-am gândit să fac asemenea agende.

De ce crezi că planificarea/organizarea activității sunt importante pentru un om creativ?

Pentru mine organizarea și planificare sunt importante deoarece am multe idei, câteodată prea multe. Și dacă nu le prioritizez și organizez ajung să nu fac mare lucru, deoarece încerc sa le fac pe toate în același timp. Planificând și organizându-mi ideile și timpul pot decide care este mai importantă, mai urgentă, care idee o voi implementa mai departe.

Vorbind de planificare, crezi că ne putem „planifica’’ creativitatea? Sau ești adepta ideii de a face lucrurile creative doar în momentele de inspirație?

Nu neapărat să ne planificam creativitatea, dar poate sa fim atenți la noi cum suntem cu nivelul de energie, în ce parte a zilei  suntem mai creativi și să încercăm să ne planificăm ziua în funcție de asta. 

Pentru mine creativitatea se împarte în 2 categorii mari. Pe de-o parte sunt ideile creative care îmi vin atunci când îmi las mintea “zburde”. Apoi sunt ideile care îmi vin atunci când fac activități planificate sau împreună cu alți oameni. Atunci am în minte tot timpul întrebarea cum pot face acest lucru mai bine sau mai ușor de folosit/utilizat? 

Fun fact: la început credeam ca nu voi reuși sa fiu creativă dacă îmi planific un anumit interval de timp în care sa fac acest lucru. Dar  am observat că setându-mi un termen limită, să zic am o oră să fac ceva, sunt foarte creativă, deoarece nu mă mai întind cu zilele să termin acel lucru, ci caut în acea oră soluții ca să îl termin.

Care e procesul tău de planificare? Dacă ne poți da și câteva tips&tricks din experiența ta, sunt convinsă că ar ajuta.

Încep prin a vă spune că eu nu sunt de fapt așa organizată, ci muncesc în continuu la mine și la obiceiurile mele ca să devin organizată. 

Înainte de să fiu mamă făceam lucrurile din mers să zic așa. Dar de când sunt mamă mi-am dat seama că dacă îmi organizez activitățile, gândurile și ideile îmi este mult mai ușor în viața de zi cu zi.

Subiectul planificării timpului este foarte mare, dar acestea sunt câteva din lucrurile care pe mine mă ajută:

Din când în când să îmi fac un audit al timpului, îmi notez un așa numit log de activitate să vad cum îmi petrec timpul. De obicei fac acest lucru când ceva se schimbă în programul meu obișnuit (de exemplu când începe vacanța sau școala copiilor, când am reînceput să merg la birou) spune Ioana Tămaș.

Alte lucruri pe care le fac:

Fac des brain dump, adică îmi notez pe hârtie toate ideile, gândurile, îngrijorările și apoi le organizez în funcție de importanță.

Duminică îmi planific săptămâna ce urmează, îmi planific activitățile, programările, zilele în care merg la birou, iar apoi în funcție de aceste activități îmi planific și mesele, și când gătesc.

Îmi țin agenda unde am toate activitățile notate într-un loc în care am acces ușor și des la ea și verific de mai multe ori peste zi ce am notat în agendă.

Seara îmi iau 5 minute să verific ce am făcut în ziua aceasta și ce am de făcut în ziua următoare.

Am implementat o rutină de seara și o rutină de dimineață, ambele ca să mă ajute să îmi încep ziua cât mai ușor.

Spune-ne sincer: ți s-a întâmplat vreodată să îți cumperi o agendă „prea frumoasă ca să scrii pe ea’’? Întrebăm pentru că noi am pățit cel puțin o dată.

Da, de mai multe ori chiar. Dar am văzut că pe măsură ce scriu în agendă, aceasta devine tot mai frumoasă. Deoarece acelea sunt gândurile, recunoștințele sau listele mele și astfel agenda devine continuarea mea. Sau cum o mai numesc eu “memoria mea externă”.

Cum arată colecția ta de agende? Ești adepta unei singure agende pentru tot sau ai mai multe agende? Și, dacă da, pe ce criterii le împarți?

Maaare. Este mare colecția mea de agende.

De când am început să creez agendele Journales, soțul meu tot spera că măcar nu voi mai cumpăra alte agende :)). Dar evident că atunci când văd o agendă care îmi place o cumpăr. – spune Ioana Tămaș

Am mai multe agende care le folosesc în același timp. Am agenda săptămânală Journales, unde notez tot ce am de făcut și tot ce este legat de viața mea personală. Apoi am un jurnal de recunoștință unde îmi notez recunoștințele zilnice. Mai am o agendă în care îmi notez toate ideile pentru viitoarele produse. Și o altă agendă pe care o iau cu mine când particip la cursuri. Ah, da, și un caiet/agendă, după caz, pe care îl am tot timpul pe birou și în care în timpul ședințelor scriu notițe sau desenez.

Citește și articolul despre cum alegem o agendă scris în colaborare cu Journales

Care este produsul tău preferat (sau secțiunea preferată a unei agende) din tot ce ai creat până acum? 

Greu de ales. Îmi plac toate secțiunile. De fiecare sunt încântată în parte pentru că din fiecare am învățat sau încă învăț ceva. Totuși aleg secțiunea de “Reușita zilei”. Și o aleg din cauză că pentru mine a fost o mare conștientizare. De multe ori la sfârșitul zilei eu mă gândeam la toate lucrurile ce nu am reușit să le fac și erau pe lista mea. Dar aproape niciodată nu sărbătoream ceea ce am reușit să fac. Iar când la un cursul la care am participat s-a discutat despre acest lucru, pentru mine a fost un mare aha.

Îmi aduc aminte că deja îmi era pregătit designul pentru print și nu l-am mai trimis atunci. Asta doar pentru că voiam să adaug și această pagină în agendă. – povestește Ioana Tămaș

Dacă ar fi să-i dai un sfat Ioanei care a pornit Journalles, ce i-ai spune?

Sa aibă încredere în ea și să se bucure de călătorie. Că este o călători foarte faină în care va întâlni și va cunoaște mulți oameni faini. O călătorie în care va învăța multe lucruri noi și va face lucruri care credea că nu sunt posibile. – recomandă Ioana Tămaș altor creatori care vor să înceapă un business cu agende.

Dar dacă ar fi ca acest interviu să ajungă la un alt creator care se gândește să pornească un business similar? Ce crezi tu că ar trebui să știe ca să nu repete greșelile tale?

Greșeli cred că fiecare va face indiferent de sfaturile primite. Ce este important e să ne luăm timp. Asta înseamnă să analizăm ce a funcționat, ce nu a funcționat și să învățăm din aceste greșeli. Și cred că unul din lucrurile care pe mine m-au ajutat cel mai mult au fost micile comunități din care am făcut și fac parte. Ajuta foarte multe să povestești cu oameni care trec prin provocări asemănătoare. Cum ar fi să povestești despre e-factura 😃 sau alte probleme care pot apărea.

În încheiere, spune-ne unde te găsesc oamenii și ce pregătești în perioada următoare.

Mă puteți găsi pe Facebook/Instagram pe pagina Journales Paper Design și pe site-ul meu www.journales.ro

În acest moment lucrez la un nou jurnal și o agenda zilnică. Ambele vor fi disponibile pe site începând cu luna iunie. Iar apoi vor urma din toamnă vor apărea produsele pentru anul 2025.

Îți dorești un interviu similar cu cel acordat de Ioana Tămaș pentru rubrica #MeetTheCreators? Scrie-ne la hello@comunitatea-creators.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole care te-ar putea interesa

No Related Post