Probabil ai fost pus de mai multe ori în dificultate atunci când voiai să alegi agenda potrivită nevoilor tale. Cu siguranță agenda poate fi un element indispensabil în viața ta, mai ales dacă îți place să îți organizezi ziua sau să scrii îți ideile. Dacă îți place să așterni schițe pe foaie, tot o agendă îți va fi de ajutor.
Domeniul tău de activitate, stilul de viață și modul tău de organizare au un cuvânt de spus atunci când te aventurezi să găsești agenda potrivită sau chiar agenda perfectă.
Pentru că agenda potrivită înseamnă mai mult decât o coală de hârtie, iar caracteristicile pe care le are sunt foarte variate, apare dificultatea de a alege una. Cu ajutorul Ioanei Tamas, de la Journales (apropo, poți citi un interviu cu ea aici), am încercat să venim cu mai multe tips&tricks care să te ajute să alegi agenda potrivită pentru tine.
Fă o introspecție
Înainte de începe să cauți agenda potrivită pentru tine, fă o introspecție. Înțelege de ce ai ajuns în fața raftului (fizic, în librărie sau digital, dacă o comanzi online). Înțelege care e nevoia ta.
Vrei să îți notezi ceea ce ai de făcut zilnic sau vrei să planifici obiectivele pe termen mediu și lung? Sau poate ești un artist care simte nevoia să își aștearnă undeva schițele pe măsură ce îi vin în minte. S-ar putea să îți placă să scrii și ai nevoie de o agendă care să fie flexibilă, să lase loc de texte lungi fără a te limita prin caracteristicile pe care le are.
Dacă ai nevoie de o agendă potrivită pentru a nota în detaliu activitățile zilnice și săptămânale, este important să te asiguri că are suficient spațiu pentru a înregistra toate aceste informații. Cu siguranță te vei bucura atunci când nu te vei simți limitat să scrii detaliat planurile pe care le ai. Probabil, ți se va potrivi o agendă cu mai multe foi și cu o copertă groasă pentru că o vei folosi des și vrei să reziste în timp.
Pe de altă parte, dacă vrei să o folosești pentru a îți planifica obiectivele concis și pentru a îți stabili prioritățile, agenda potrivită va fi una care oferă secțiuni scurte pentru notițe și planuri. Iar dacă ai nevoie de o agendă pentru schițe, keep it simple. S-ar putea ca foile albe să te ajute mult mai mult decât liniile rigide sau template-urile sofisticate.
De ce este importantă agenda pentru tine?
Agenda pe care o alegi te poate încuraja, la propriu, prin citate motivaționale, căsuțe unde să îți notezi reușitele zilnice, dar și progresul. Îți poate oferi spațiu pentru a îți așterne gândurile. Sau poate menține un aer de seriozitate, oferindu-ți posibilitatea să notezi strict idei concise.
Atunci când înțelegi în ce domeniu al vieții tale vrei să îți fie partener, înțelegi de fapt de ce fel de agendă ai nevoie.
Pentru Ioana Tamaș organizarea și planificarea sunt importante, deoarece are multe idei de care vrea să țină cont. Pentru a își putea organiza timpul și prioritiza taskurile folosește nu una, dar cinci agende. Fiecare dintre ele o ajută să țină pasul cu multiplele roluri pe care le are în viața sa.
„Eu am mai multe agende pe care le folosesc în același timp. Am agenda săptămânală Journales, unde notez tot ce am de făcut și tot ce este legat de viața mea personală. Apoi am un jurnal de recunoștință unde îmi notez recunoștințele zilnice. Mai am o agendă în care îmi notez toate ideile pentru viitoarele produse. Și o altă agendă pe care o iau cu mine când particip la cursuri. Ah, da, și un caiet/agendă, după caz, pe care îl am tot timpul pe birou și în care în timpul ședințelor scriu notițe sau desenez.”
Ce funcționează sau nu în agenda actuală?
Atunci când îți alegi un tool care să te ajute într-un anumit domeniu din viața ta, compară-l cu cele pe care le foloseai să îți rezolve aceleași probleme. Dacă folosești de ceva timp agende sau plannere, gândește-te ce anume funcționează sau nu funcționează bine pentru tine. Ce ai nevoie în plus în agendă? Ce a fost prea mult sau ce ți-a lipsit? Când îți vei răspunde la aceste întrebări va fi mai ușor să înțelegi spre ce vrei să mergi. În același timp vei înțelege și la ce vrei să renunți.
Poate ai constatat că aveai prea puțin spațiu pentru a îți expune ideile. Atunci, de această dată cauți o agendă care să îți fie și partener în scris. Te poți îndrepta spre agende cu spații generoase și linii. Acestea îți vor oferi posibilitatea să îți desfășori gândurile.
Ești un om al planificării? Te vei bucura mai mult de o agendă care te ajută să structurezi informația. Uneori, având prea multă informație de organizat, te poți simți copleșit. Un spațiu generos nu este mereu ceea de ce ai nevoie. Niște template-uri predefinite vor fi binevenite ca să notezi informația concis. Așa vei naviga cu ușurință prin task-urile pe care le ai.
Poate chiar te uiți la o agendă ca la un bun prieten de la care aștepți motivație. Ioana este adepta citatelor. Pentru că acestea îi lipseau în caietele și agendele pe care le folosea a apelat la riglă și creion.
„Mulți ani mi-am creat agenda anuală cu riglă și creion. Făceam asta pentru că voiam sa am și citate pe paginile agendei. Am început ușor ușor sa îmi fac acele template-uri în format digital. Le printam și le foloseam pe post de agendă.”
Când înțelegi că vrei ceva nou, dar nu ai încă o idee clară ce ar trebui îmbunătățit sau eliminat din agenda actuală, evaluează aceste aspecte și folosește-le ca și punct de plecare atunci când încerci să îți găsești agenda potrivită.
Experimentează până găsești agenda potrivită
Câteodată, singura modalitate să afli ce planner sau agendă ți se potrivește cel mai bine este prin încercare. Este greu să îți dai seama de la prima încercare ce ți se potrivește. Dorința de a înțelege acest lucru din prima te poate limita și nu te va lăsa să experimentezi. La final, poți rămâne frustrat și nemulțumit de alegerea pe care ai făcut-o.
Dacă ai folosit pană acum o agendă simplă și nu ai reușit să te ții de obiceiul de a planifica, poate te va ajuta o agendă care deja are predefinite anumite template-uri. Template-urile te ajută să completezi mai ușor task-urile pe care le ai de făcut. Sunt un ghid indispensabil când nu știi să îți prioritizezi activitățile.
Încearcă să îți analizezi preferințele și stilul de planificare, fă o retrospectivă a agendelor pe care le-ai mai avut până în acest moment și imginează-ți cum arăta agenda potrivită pentru tine. Poate vei opta pentru o agendă cu pagini în formă de listă sau una cu secțiuni dedicate pentru fiecare zi a săptămânii. Important este să găsești varianta care să te inspire și să te motiveze să o folosești în mod regulat.
Înțelege care este stilul tău de planificare
Există multe agende care au deja predefinite pagini pentru organizarea lunară, săptămânală sau zilnică. Cel mai important este să îți iei un moment și să te gândești la cum decurge ziua și săptămână ta. Așa vei înțelege cum te poate ajuta o agendă să îți planifici timpul.
✅ Dacă ai multe ședințe sau întâlniri, te poți gândi la o agendă care să fie organizată pe ore. Imaginează-ți confortul de a avea mereu la îndemână un reminder despre ce urmează să faci următoarea oră. Acest tip de planificare te va scăpa și de anxietate. Nu vei mai fi stresat că ai uitat despre întâlniri importante. Iar dacă ești preocupat să nu pierzi nici un minut, planificarea oricărui moment al zilei îți va da senzația de control asupra timpului tău.
✅ Dacă programul tău este diferit în fiecare zi și ai multe de notat, s-ar putea să preferi o agendă zilnică. Aceasta îți va oferi spațiu pentru înregistrarea detaliată a activităților tale. Te va ajuta să îți organizezi fiecare zi eficient și să îți gestionezi timpul corespunzător. Îți va permite să te concentrezi asupra activităților programate pentru ziua respectivă, fără a fi distras de task-urile din alte zile sau săptămâni.
✅ Dacă, în schimb, ai deja un program stabil în fiecare zi, atunci o agenda organizată pe săptămâni te poate ajuta, mai ales dacă vrei să notezi în fiecare zi anumite lucruri pe care să nu le uiți.
Și sistemul de legare și calitatea foilor sunt importante
Caută o agendă a cărei foi să fie de o calitate cât mai bună. Calitatea și greutatea hârtiei îți poate influența foarte mult experiența de scris. Hârtia care are o grosime de peste 90g, nu permite culorii pixului sau cariocilor să se transfere pe celelalte pagini. Iar dacă ai un instrument preferat de scris, poți căuta agende cu hârtie special concepută pentru el, fie că este vorba de stilou, pix cu gel sau marker.
Un alt aspect pe care îți recomandăm să îl ei în considerare atunci când vrei să îți cumperi o agendă este sistemul ei de legare.
Poți alege o agendă legată în spirală, mai ales dacă vrei una voluminoasă. Spirala va face posibil ca agenda să fie ușor de deschis, dar și să rămână deschisă cu ușurință la oricare pagină vrei.
Dacă ești o persoană pentru care sustenabilitatea și durabilitatea nu sunt cuvinte străine, s-ar putea să îți placă ideea unei agende cu spirală reutilizabilă, legată prin sistem de inele, la care poți adăuga sau scoate foi. Unul dintre avantajele acestui tip de agendă este că poți să o personalizezi și să adaugi detaliile care îți plac. Poți adăuga sau scoate pagini, divizoare sau suplimente în funcție de nevoile tale specifice într-un anumit moment.
Ai putea alege agendele clasice, cu sistem lipit, mai ales dacă preferi aspectul lor estetic. O agendă cu un asemenea sistem este destul de comodă în utilizare. Nu există inele sau spirale care să se intersecteze cu scrisul.
Dimensiunea agendei contează
Dimensiunea agendei tale poate avea impact asupra ușurinței în utilizare. Preferi o agendă compactă, de buzunar? Ți-ar plăcea să o poți purta în geantă? Sau poate preferi o agendă de dimensiuni mai mari cu mai mult spațiu pentru scris pe care să o folosești doar acasă? Gândește-te cum și unde ți-ar plăcea să o utilizezi, asta te va ajuta să înțelegi ce dimensiune să alegi.
O agendă mică este o soluție bună dacă vrei să o ai tot timpul la îndemână pentru a lua notițe. Indiferent dacă nimerești într-un context de unde poți lua informații importante sau ești în transportul public și îți amintești idei pe care ții să le notezi, agenda potrivită va fi cea de buzunar. O agendă mică este mereu la îndemână și suficient de ușoară ca să fie transportată peste tot.
Agenda A4 este mai mult decât potrivită atunci când nu te mulțumești cu notițe scurte. O agendă mare este un instrument valoros pentru a ține evidența diferitor proiecte sau planuri pe care le ai în desfășurare. Dimensiunea mare îți oferă spațiu pentru a lua notițe suplimentare. Te ajută dacă vrei să faci schițe sau să notezi informații complexe și relevante.
Rămâne să alegi coperta
Durabilitatea și funcționalitatea agendei tale sunt importante pentru tine. Vrei ca agenda potrivită să îți reprezinte și stilul personal. Atunci va trebui să fii atent la copertă pe care o are. Coperta rigidă oferă rezistență și durabilitate. Va proteja paginile de deteriorare, mai ales, dacă preferi să o iei peste tot cu tine sau dacă o folosești foarte des. Poți scrie în ea stând pe canapea, în parc sau oriunde ai inspirație.
Nu uita, până la urmă agenda este un instrument care să te ajute în gestionarea timpului. Alege una care trebuie sa fie ușor și plăcut de folosit. Cel mai important este să fii consecventă în utilizarea ei.
Sperăm că articolul te-a ajutat să îți dai seama mai bine cum arată agenda potrivită pentru tine. Noi te încurajăm să mergi pe site-ul Journales să vezi ce fel de agende creează Ioana Tamaș. Suntem siguri că vei găsi una care să fie exact pe placul tău.
P.S: Te invităm să citești și interviul pe care l-am realizat cu Ioana Tamaș. Vei vedea care e motivația din spatele agendelor pe care le creează.
Acest articol a fost realizat de Nicoleta Rotaru, social media & content writer freelancer.