Cum creezi conținut video de succes | Cronica evenimentului Creators.talks S01E05

Cum creezi conținut video este tema care a reunit peste 150 de participanți dornici să afle informații noi și să lege conexiuni valoroase. Cum s-a desfășurat evenimentul și care au fost principalele idei discutate poți afla în acest articol.

Cea de-a cincea ediție Creators.talks a adunat la un loc peste 150 de creatori. Antreprenori, freelanceri și oameni care cochetează cu ideea de afacere s-au conectat într-un spațiu informal. Evenimentul a avut o dublă componentă: doi speakeri au discutat în tandem despre cum să creezi conținut video autentic în timp ce ții pasul cu trendurile și algoritmii platformelor de social media.

Discuția a fost moderată de Andreea Chiuaru, co-fondatoarea proictului Creators, iar speakerii acestei ediții Dana Nealcoș și Anca Broască au adus contribuții valoroase. Cei doi speakeri au o experiență vastă în crearea de conținut video și au împărtășit din experiența și expertiza lor.

Dana este Reels Expert și Social Media Manager. Ea face reels pe Instagram încă de când Instagram și Facebook au lansat această funcție. Ea este cunoscută de mulți creatori din Cluj datorită numărului mare de businessuri locale pe care le-a ajutat să crească în ultimii ani în mediul online.

Anca Broască este creator de conținut video de peste 12 ani. În acest timp a jonglat cu mai multe platforme cum ar fi Tik Tok, Instagram și Youtube. Anca îmbină conținut de lifestyle cu povești din viața ei. Experiența lor a fost extrem de utilă în contextul discuției despre cum rămâi autentic atunci când creezi materiale video în social media.

Moment de conexiune facilitat de Spirit Map

Probabil dacă întrebi pe oricine cum a arătat prima sa experiență de creare de conținut video, primul cuvânt la care se va gândi va fi „cringe’’. Evenimentul a început cu Maria și Mădălina de la Spirit Map. Acestea au pregătit un exercițiu pentru participanții evenimentului care i-a pus în ipostază de a se lăsa văzuți.

Când suntem în fața camerei, când apărem pe social media sau chiar în fața unor oameni, e normal să se întâmple niște procese în noi. Pentru a explora aceste procese, Maria și Mădălina au rugat oamenii din sală să își aleagă câte un partener pe care îl văd prima dată în seara asta. Iar pe tot parcursul exercițiului oamenii doar s-au văzut și analizat reciproc, fără să interacționeze în niciun fel.

Nu este un lucru tocmai ușor nici când stăm față în față cu o persoană necunoscută, nici când avem intenția să apărem în video sau stories. Deși s-a simțit inconfortabil, ne-a plăcut să ne analizăm emoțiile și trăirile în momentul în care ne-am pomenit în afara zonei noastre de confort. Exercițiul a adus cu el conștientizarea că reacția pe care o avem când ne lăsăm văzuți spune multe despre modul în care alegem să interacționăm cu alți oameni, dar și care este  motivul pentru care ne ferim să ne arătăm, în sfârșit, pe rețelele de socializare.

 

Autenticitatea în crearea de conținut video 

Autenticitatea este capacitatea de a fi sinceri faţă de ceilalţi, dar, mai ales de a fi sinceri faţă de noi înșine. Iar acest lucru nu este tocmai ușor. Să fim autentici presupune să ne expunem adevăratele gânduri, sentimente și valori. Toate acestea fără a încerca să ne conformăm așteptărilor altora, cu riscul de a fi criticați și a fi priviți dezaprobator.

În social media, autenticitatea devine un trend în creștere. Oamenii preferă să se conecteze cu alți oameni pe care îi simt sinceri și vulnerabili. Acest lucru vine și din dorința de a interacționa cu oameni cu probleme și emoții reale, după ani în care perfecțiunea și standardele nerealiste au fost promovate și prezentate ca și normalitate.

Când vine vorba de conținut video, Dana spune că autenticitatea poate fi secretul unui video de succes. Ea este de părere că trendul este să ni se permită să arătăm ceea ce suntem cu adevărat: „Nu o să intervină inteligența artificială aici, pentru că pur și simplu nu transmite decât o imagine foarte frumoasă, dar nu transmite emoția. Și atunci o să ajungem din nou, să ne întoarcem către noi, să putem să fim noi în online.Cu toate acestea, tot ea spune că să ne expunem în fața unei audiențe mari este greu și necesită muncă.

„Clienții mei pot fi autentici într-o măsură de 50-60-70%. De cei cu 70% sunt mândră. Și e firesc să nu fii autentic la început. E firesc la început să vrei să dai cât de bine poți și de fapt să dai cât de prost posibil s-a făcut în acel moment, pentru că se văd emoțiile și se vede că nu ești tu.”

 

 

Cum apari autentic în fața comunității tale?

Când vine vorba despre conținutul autentic, Anca vine cu exemple proprii. Ea spune că atunci când simte că nu are starea de spirit potrivită pentru vorbi în fața camerei nu face asta, pur și simplu. Iar atunci când colaborează cu un client, încearcă să integreze produsul în viața ei, ca să fie cât mai autentic. Deși sună simplu, nu este deloc așa. Așa că Anca ne recomandă să înțelegem ce ne place la noi și să ne gândim la asta când creăm materiale video, pentru a ne simți mai confortabil și mai  încrezători.

„Decât să mă postez fake, mai bine nu mă postez deloc. Stau să îmi treacă emoția respectivă și după asta mă adun și filmez. Autenticitatea noastră ține foarte mult de lucrurile care ne plac la noi. Ține și de ce nu ne place la noi, dar acceptăm. ”

 

Creativitatea vine din structuri

Creativitatea este asociată des cu un proces contemplativ care apare în timp ce meditezi asupra unui subiect. Exemplul Danei ne demonstrează că lucrurile nu stau deloc așa. Atunci când trebuie să creăm conținut, nu ne putem baza doar pe inspirație. Așa că ne creăm structuri care să ne ajute să construim în jurul lor. În momentul în care avem o structură pentru ce vrem să facem, putem găsi inspirația din orice.

„Creativitatea vine din structuri și disciplină. Când se întâmplă să nu mai am idei, deschid instagramul și mă uit. De exemplu, când am un proiect pentru un anumit client și vreau să fac planul de postări și trebuie să filmez cu el cinci videouri. Ce fac atunci este pur și simplu să mă uit la videourile pe care le-am salvat, să mă gândesc la domeniul de activitate al clientului meu și să-mi imaginez cum aș mula video-ul respectiv pe conținutul lui.”

 

Conținut video cu potențial viral

Putem să știm de la început dacă conținutul video pe care îl creăm are sau nu șanse să ajungă viral? În experiența sa, Dana ne spune că își poate da seama dacă un video va deveni sau nu unul de succes.

„Știam clienții cu care voi avea videouri virale. Erau extrovertiți. Erau determinați, aveau curaj să spună informația diferit și să ajungă la subiecte poate puțin mai nevorbite.”

 

Pentru a avea un video de succes este bine să stabilim un catchphrase. El va ajuta oamenii să înțeleagă de ce se uită la acel conținut video. Iar subiectul pe care îl alegem este recomandat să fie unul de interes. Contează și modul de editare, și melodia să fie în trend, dar cel mai mult contează să lucrăm la charisma și autenticitatea noastră pentru că ele vor fi cele care vor face diferența

Putem să urmăm recomandările Danei pas cu pas. Să creăm conținut care să respecte criteriile unui reel viral și totuși, să obținem puține vizualizări. Iar asta pentru că nu reușim să fim  constanți. Algoritmul preferă conturile care postează des și regulat. Acest lucru ne mărește foarte mult șansele ca reel-ul nostru să fie văzut de cât mai mulți oameni.

„Să faci munca asta constant. Zic asta pentru că dacă pagina ta nu are un algoritm bun, funcțional, foarte slabe șanse să ai un video viral.”

 

 

Cum funcționează algoritmul pentru conținut video?

Când vorbim despre algoritmul social media, e bine să ne gândim la el ca la un set de instrucțiuni și reguli. Acestea sunt folosite de platformele de social media pentru a selecta și distribui conținutul către utilizatori. Dacă ne gândim la tipurile de postări pe care le putem crea pe rețelele de socializare este bine să ne dăm seama cum ne ajută fiecare dintre ele să ajungem la urmăritorii noștri și care sunt avantajele creării conținutului video. 

„Dacă vorbim de Instagram, în principal, postările de tip poză și carusel sunt văzute doar de followerii noștri. Ce ține de story, povestea este aproape la fel ca la postare. Stories sunt arătate unui număr mai mare de persoane din comunitatea noastră. Sunt un pic mai favorizate decât postările. Reel-urile sunt văzute de o parte din urmăritorii noștri, iar dacă aceste persoane au interacționat cu reel-ul este arătat și non-urmaritorilor”, spune Dana.

 

 

Reel-urile sunt acel instrument prin care ajungem și la alți oameni decât cei din comunitatea noastră. Condiția este să creăm conținut video care să provoace oamenii să comenteze, să dea like, share sau să salveze postarea. În acest caz, algoritmul va considera că postarea este relevantă și o va arăta și persoanelor care nu ne urmăresc.  Prima barieră este comunitatea noastră, indiferent dacă este vorba de un număr mai mic sau mai mare de urmăritori. Și atunci e nevoie să comunicăm mai de aproape cu ei prin toate tipurile de conținut pe care ni le pune la dispoziție platformele de social media.

Cum treci peste emoții când creezi conținut video?

Unul dintre inamicii celor care vor să vorbească pe online despre viața lor sau să își creeze un brand personal sunt emoțiile. Chiar dacă sunt benefice și sunt o parte din noi, uneori ne pot da bătăi de cap. Atunci e timpul să învățăm să le gestionăm. 

Anca spune că trece cu ușurință peste emoții. De multe ori alege să vorbească despre ele chiar în momentul în care înregistrează un material video. Vorbind despre emoțiile sale oamenilor care o urmăresc, trece peste ele mai ușor. A fost surprinsă să vadă că oamenii empatizează și îi mulțumesc pentru vulnerabilitatea ei. Ea consideră că acesta e un lucru care a sporit legătura dintre ea și comunitatea pe care a creat-o. 

„Azi când am venit eramUf, mamă, eu ce fac cu asta? – Știți ce am făcut ca să îmi diminuez emoțiile acuma? Am postat afară un story în care am vorbit despre câte multe emoții am și am scăpat de ele.”

 

Dana este de cealaltă parte a baricadei. Ea are rolul de a ajuta clienții săi să se expună în mediul online. În practica ei a observat că exercițiile de respirație nu sunt un mit atunci când vine vorba de gestionarea emoțiilor. Ea recomandă aceste exerciții la sesiunile de filmat ori de câte ori observă că un client este învăluit de stări care îl opresc din a se expune autentic. Chiar dacă crede în empatie și compasiune, în unele situații Dana spune că o ajută să fie mai directă. 

 

 

„E important ca cineva să îți zică adevărul în față. Aduna-te, focusează-te și dă ce-i mai bun din tine. Ca să depășești emoțiile trebuie să începi să faci. Cel mai bun rezultat a fost atunci cand am pus oamenii să acționeze. Din păcate, atunci când doar empatizez cu ei rezultatul nu este formidabil.”

 

Cum te menții relevant pe social media?

Social media este precum un organism viu, mereu în schimbare și plin de noutate. La prima vedere, pare greu și pe alocuri imposibil să te menții relevant foarte mult timp. Cu toate acestea mulți creatori de conținut nu doar își păstrează audiența, dar reușesc să își mărească constant comunitățile.

Anca face conținut video de 12 ani. Prima platformă pe care și-a făcut apariția a fost YouTube, iar de atunci a continuat să exploreze și alte platforme. Ea spune că pentru a ne menține relevanți pe social media trebuie să ne adaptăm constant. Putem fi curioși despre ce vorbesc oamenii și să dezbatem aceste teme și noi dacă simțim că ni se potrivesc. Sau putem privi către noi. Așa vom vedea care ne sunt interesele și pasiunile. Cu siguranță vor fi oameni care rezonează cu noi și vor dori să ne urmărească.  

„În toți acești ani de când am început să fac conținut, ceea ce creez s-a schimbat o dată cu mine. Conținutul este inspirat din viața mea. Am trecut și prin zona de entertainment,  fashion și mental help. Toate aceste lucruri mă interesau la un moment dat și am vrut să le împărtășesc cu cei din comunitatea mea.”

 

Pe lângă faptul că trebuie să ne adaptăm trendurilor, Anca recomandă să facem conținut pe minim două platforme. Oamenii virează de pe o platformă pe alta și vor veni mereu acolo unde arătăm o parte din viața noastră personală. 

Gânduri post eveniment

Conținutul video este instrument util pentru a ne promova în mediul online. Deși alegerea subiectului și a informațiilor sunt importante și ajută la crearea interesului pentru conținut video, autenticitatea și emoțiile sincere primează. Structura merge mână în mână cu creativitatea. Vrem sau nu, creativitatea vine din structuri. Tot ele ne ajută să fim constanți atunci când ne simțim demotivați sau lipsiți de inspirație. Să creezi conținut video este o muncă grea. Cu toate acestea aduce satisfacții și rezultate pe termen lung, dacă reușim să fim constanți.

Echipa Creators

Ne-am bucurat să avem peste 150 de oameni în sală la cel de-al cincilea eveniment Creators.talks. Informațiile au fost ușor de aplicat, iar asta nu o spunem noi, ci oamenii de la care am primit feedback. 

Evenimentul n-ar fi fost la fel fără sprijinul primit de la partenerii și colaboratorii noștri: 

Echipa Creators: Andreea Chiuaru (co-fondator și moderator al ediției), Valentina Ciolan (co-fondator), Nicoleta Rotaru și Iustina Ioniță (parte din echipa organizatorică), Bianca Tămaș (Specialist PR).

Cramele Recaș care au oferit premii participanților și-au dat tonul părții de networking.

L’ Eclair Magique care este alături de noi deja de câteva ediții, oferindu-ne prăjituri magice.

Editura Litera care oferă premii participanților și câte o carte de citit pentru voluntarii noștri.

Inspire Now și LikeZ care sunt partenerii noștri media.

Atmosfera a fost surprinsă de videograful Iustin Grigoraș și de Antonia Hordighidan de la Atelierul de Portrete.

Evenimentul este găzduit de Cloudflight și a fost prezentat de Andreea Chiuaru și Valentina Ciolan, co-fondatoarele proiectului Creators.

Acest articol a fost realizat de Nicoleta Rotaru, social media & content writer freelancer.

__________________

Creators.comm este o comunitate de antreprenori din Cluj-Napoca care creează spațiu de întâlnire fizic și conexiune pentru 3 tipuri de creatori: Creatori de business (antreprenori), Creatori de frumos (oameni care creează prin creativitatea lor) și Creatori de schimbare în comunitate (prin încurajarea colaborării și susținerea inițiativelor locale).

În prezent, Creators reprezintă o serie de evenimente lunare gratuite, găzduite de Cloudflight. Temele alese de echipa organizatorică reprezintă teme de interes pentru antreprenori, freelanceri, artiști și orice alte persoane interesante de a crea ceva din pasiune sau dorință de schimbare. Evenimentele includ atât resurse de învățare oferite de speakerii selectați de organizatori, cât și o componentă de networking interactivă la începutul și la finalul evenimentului. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte articole care te-ar putea interesa